Før jul

Før jul

Brøyting kommende vinter

INFORMASJON  OM BRØYTING KOMMENDE VINTER

Brøyte-sesongen står for døren og styret i Sjusjøen Vel ønsker derfor å informere om vår dialog med grunneiere og entreprenører om brøyting for kommende sesonger.
Storåsen AS og Kvarberg AS har gitt oss innsyn i sine delregnskap for brøyting i sesongen som var. Vi har stilt spørsmål om hvem som betaler hva av brøytingen totalt på Sjusjøen. Stat / fylke betale for brøyting hovedveien forbi sentrum og til bommen på Storåsen. Grunneierne Pihl og Brøttum betaler for brøyting av gang og sykkelveier som de har bygget etter pålegg fra kommunen. Veien fra bommen på Storåsen inn til Aksjøen betales av inntekter fra bompenger og er som sådan et eget delregnskap for Storåsen AS. Pihl betaler et fast beløp som tilskudd til brøyting av hytteveiene for hytter / tomter som er under opparbeiding.
Innsynet i regnskapene forteller at Storåsen AS hadde et underskudd i brøyteregnskapet på litt over en million kroner og Kvarberg AS hadde et underskudd på litt over en halv million kroner i sitt brøyteregnskap. Dette er da bakteppet for prising av årets brøytekostnad. Etter avtale med grunneiere og entreprenører skal det følge en informasjon om dette med regnskapstall, sammen med regning / tilbud om brøyting for kommende sesong.
Som dere vet så er jo ikke velforeningen part i denne saken, men styret ønsker å bidra på medlemmenes vegne til å finne frem til en løsning og pris som er forutsigbar. Vi har derfor anbefalt overfor grunneierne at det gjøres en anbudsrunde for tre år om gangen, hvor prisen kun skal justeres etter konsumprisindeksen. Her står det et stykke arbeid igjen, men vi «jobber» med saken.

Kommentarer:

 • Wenche Helen Aamodt kommenterte 24. september 2020, kl. 21:32:

  Kommer velet til å foreta seg noe i forbindelse med den økte brøyteavgiften til Storåsen? 6500kr, pluss 65 kr pr bompassering. (hvis det ikke øker enda mer denne vinteren da) Er klar over at utstyret koster, men man trenger vel ikke flunkende ny maskinpark…. Denne vinteren her var hard, det var den i 2013 også. Men sånn jeg ser det, så må man da regne med et visst tap de årene man har store snømengder, også får man det igjen de årene med lite brøyting. Slik utgiftene bare stiger i rekordfart på Sjusjøen, så må alle vanlige folk snart kaste inn håndkleet, og selge til pengesterke folk. Er det slik man vil ha det på Sjusjøen? Og dessuten går dette også ut over den lokale næringen. Så lenge man må passere bommen, så blir det lagt ned mindre penger på f eks kiwi. Vi kommer ikke til å ha brøyting til vinteren, og mange med oss. Hva skjer den dagen Sjusjøen ikke er så populært lenger…..? Ser faktisk etter hytte på et sted man ikke blir flådd. Selv om vel få er mer glad i Kroksjølia enn det jeg og familien min er. Dette her blir bare mer og mer trist. (hjelper ikke mye å selge jacuzzien min heller. Den dekker snøtt et års brøyting og feste – og serviceavgift) Ikke visste jeg, når jeg døpte hytta for Konkursbo, at Storåsen og Philske skulle ta det så bokstavelig…. Familien min driver transportfirma, med forholdsvis gammel maskinpark. De har ikke råd til nytt. Noe annet hadde det selvsagt blitt, hvis de hadde monopol på kjøring, og bare kunne økt faktureringen til kundene de har. Foreløpig har jeg bare det siste døgnet hørt om 10 stk som velger bort brøyting i år. Bare det utgjør da 65 000 kr. Pluss at hyttene da vil bli mye mindre brukt, noe næringslivet i Sjusjøen også etter min mening kommer til å merke….

 • Hans Jakob Seljeskog kommenterte 26. september 2020, kl. 11:41:

  Har fått tall fra Soråsen A.S som viser inntekter på 2.259.152, utgifter på 3.402.792 og et negativt resultat på 1.143.640.
  Har styret fått mer detaljert innsikt i hva som skjuler seg bak totale utgifter?
  Det har vært en enorm utvikling i maskinparken i løpet av få år, og mye av utstyret som brukes til brøyting er i bruk gjennom hele året.
  Hvordan fordeles maskinkostnadene mellom brøyting og annen entreprenørvirksomhet?
  Hvordan ser regnskapet for resten av Storåsen A.S ut?

 • Jörgen Keysan kommenterte 27. september 2020, kl. 11:50:

  Jag tycker i utgångspunkt inte företagens bokföring är relevant när men diskuterar avtal med leverantörer. Åtminstone inte vad det gäller prissättning. Men eftersom detta är ett ämne som har legat till grund för de avtal man nu träffat har jag några synpunkter och frågor.
  – Jag har tittat på Kvarberg AS på proff.no
  Där ser man att de 2017 hade en driftintäkt på 53 693 000:- , lönekostnader på 13 929 000:- och ett resultat på. + 3 448 000:-
  För räkenskapsåret 2019 är motsvarande siffror:
  Driftintäkter 37 880 000:-, personalkostnader 14 665 000:- och ett resultat på – 5 039 000-
  Som företagsledare tolkar jag detta som att företaget inte klarat av att justera ner sina kostnader i förhållande till den minskade orderingången. Jag ställer mej också frågande till företagets kreditvärdighet.
  Frågor:
  Hur menar ni att snöröjningen påverkar detta resultatet? Antar att omsättningen för den delen av verksamheten inte minskat i omsättning. Intäkten har ju under denna tid också ökat då avgiften ökat.
  Hur kan ni rekommendera medlemmarna att betala denna avgift i förskott till ett företag som enligt min mening riskerar att gå i konkurs?
  Har ni fått några garantier från grunneierne om genomförande av brøyting vid ev konkurs?

 • Jens Krog kommenterte 29. september 2020, kl. 15:36:

  Hei

  På fakturaen fra Kvarberg AS står det at de hytteeierne som skal måke egen veg og gårdsplass skal betale 50% av fakturaen. Dersom man ikke betaler noe, vil det bli purret betaling av 50% av faktura dersom det viser seg at hytta likevel brukes i vinter.

  Jeg har tre spørsmål:

  1) Hvor er hjemmelen for å krev betalt for måking av fellesveiene?

  2) Har Kvarberg AS tillatelse til å overvåke når folk er på hyttene sine?

  3) Hvis Kvarberg AS har tillatelse til å overvåke hytteeierne, hvordan innhentes og oppbevares disse dataene, og sikres det at personvernet ivaretas?

  Flere spørsmål kan sikkert stilles, men nøyer med meg disse nå.

  Kan dere svare opp dette, eller er det KvarBerg AS som er rette mottager av disse spørsmålene?

  ….alternativt, har jeg misforstått noe her?

  Vh Jens Krog

 • Knut Norum kommenterte 23. oktober 2020, kl. 08:03:

  Jens Krog har du fått noen tilbakemelding fra noen på dine spørsmål.
  Jeg har ved flere anledninger hevdet at det må lages veilag som beskrevet i veiloven. Først da kan vi gå ut å be om anbud på brøyting etc. Da vil vi få en fast pris på eks brøyting for forestående vintersessong. Den prisen som entreprenør har gitt vil være bindene for sesongen. Ikke noe ekstra for mye/ lite snø.

 • Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.