Før jul

Før jul

Millionene ruller inn på Sjusjøen

Millionene ruller inn på SjusjøenSlik uttaler styreleder Jan Tore Hemma I Brøttum Almenning seg i GD fredag 30/9. Jeg sitter i en slik jobb at jeg har fått lese 2- 3 kontrakter med medfølgende betingelser som kjøper må underskrive på for å kunne benytte seg av dette ”generøse tilbudet.- Og hvem har fått tilbudet? Jo, tomtefestere som sitter med lave festeavgifter på mellom kr. 15oo og 3000, hvor de aller fleste har kontrakter som kun kan reguleres hvert 10 de. år etter konsumprisindeksen. Og hvorfor har kun disse fått tilbudet og ikke alle? Det fortier Hemma ganske så lurt og skriver blant annet i betingelsene for kjøp av tomt følgende: ” Slik det ser ut nå kan vi ikke la alle få løse inn tomta si, da vi ønsker at festeinntekter skal være vår hovedinntekts kilde i framtida. Veldig smart utført av Hemma, for sannheten er vel slik at de som ikke får tilbud om innløsning av sin tomt, der har almenningen rukket å heve festeavgiftene til et nivå som langt overstiger det beløp som betales av de som har mottatt det ”generøse” til budet som er sendt ut. Videre sier Hemma at prisen pr. tomt er på kr. 300000,- og nevner da selvsagt ikke i avisen at prisen nødvendigvis må bli mye høyere. Etter litt enkel hoderegning blir nok prisen nærmere 350000..- når dokument avgifter, tinglysing og andre gebyrer som service avgift legges til.

Når det gjelder serviseavgiften på kr. 15oo.- pr år blir det ikke nevnt noe konkret om hvordan den skal reguleres hvert år, kun med noen tåkelagte formuleringer som kan tolkes i alle retninger , (mere advokatmat) Ei heller nevnes ikke det som også står i tibudet, at man akter å samordne praksisen med Pihl A/S Sjusjøen med blant annet service avgiften som hos de i dag allerede ligger på et ganske høyere nivå, og som ganske sikkert skal reguleres opp hvert år.

Slik jeg og mange med meg ser det, minner hele opplegget om en ganske avansert form for ”lovlig” lureri. Vi i Tomtefesterforbundet opplever daglig slike finurlige opplegg fra ”grunneiere ” i hele landet, hvor de aller fleste nærmest kappes om å grafse til seg mest mulig penger fra mennesker som i redsel for advokater og rettssaker med skyhøye økonomiske belastninger, bøyer seg for pengemakta og enten selger eller tar opp store lån som blir en stor belastning for dem selv og deres etterkommere. Norge er et av de siste land i Europa som enda har denne Leilendingsloven som tomtefeste egentlig er. Når det gjelder dette ”makkverket” av et tilbud, har jeg et forslag til tomtefestere som har fått tilbudet fra Brøttum Almenning: Send det tilbake og fortsett med å betale festeavgiften dere har i dag med KPI regulering hvert tiende år til ”evig tid” Meld dere inn i Tomtefesterforbundet og få faglig og juridisk bistand vedr. deres kontrakter. Vi er 350000 tomtefestere som innvolverer mer en million mennesker i problematikken.

Hvis vi står sammen er vi sterke, og vi slipper da å bli utsatt for den ”splitt og hersk” teknikken som grunneiere flest står for, Jeg gjør derfor ELkjøp slagordet til mitt. ”Det er dumt å betale for mye”. Vi prøver nå for fullt å få AP og SV på banen igjen, slik de lovet å fjerne hele Tomtefesteloven under valgkampen i 2005. Da slo Knut Storberget på stortromma og lovet” vei i vellinga”. Det eneste han greide var nemlig det kunststykket å spille alle kortene i henda på grunneierne ved at de ensidig kunne benytte seg av 40% regelen i krav om innløsning. Det vil i praksis si at ”grunneier” kan møte ethvert krav om innløsing med at de skal ha 40% av tomteverdi/markedsverdi som jo selvsagt blir fastsatt av” grunneiere” , meglere, takstmenn og advokater. Det er ”vei vellinga ” det. Siden har vi hverken sett`n eller hørt`n. Men vi ønsker han velkommen tilbake på banen med nye gode strategier etter et særdeles langt fravær. Det er jo Stortingsvalg i 2013. Det bør Ap, SV og politikere fra alle partier, samt alle tomtefestere merke seg. Vi lar oss ikke lure av tomme slagord en gang til.

Odd Edgar Larsen. (Styremedlem i Tomtefesterforbundet)

Kommentarer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.